mandag 27. oktober 2014

Knask, knep og kultne voksne


Voksne folk som kjefter på små unger som går halloween, burde skamme seg. Dypt og inderlig.

Førstkommende fredag er den her igjen, halloween. Dagen da små og ikke fullt så små kler seg ut og går på dørene for å tigge godteri. Dagen som avslutter det årlige sesongsalget av gresskar, og dagen da en rekke voksne konkurrerer om å fordømme denne amerikanske tradisjonen sterkest mulig. For vi har jo julebukk, så hva i all verden skal vi med halloween?



For noen er motstanden mot halloween så stor at de skjeller ut ungene som ringer på. Der står det altså en liten gruppe småunger, kledd ut som hekser og prinsesser, skjeletter og Batman, uten at noen på ramme alvor kan la seg skremme av dem. De har gledet seg i ukevis til å gå halloween, og de ringer på hos en litt perifer nabo. Som åpner døra, ser ungene og forteller dem hvor ufattelig dumme og frekke de er som kommer til nettopp ham. Man kan spørre seg hvem som er dummest.

INGEN ERKENORSK TRADISJON
Det er selvfølgelig helt sant at halloween ikke er en erkenorsk tradisjon. Det var ikke slik at Olav den Hellige innimellom kristningen av Norge kledde seg ut som en zombie og gikk for å skremme Tore Hund i slutten av oktober. På den annen side er det svært få tradisjoner vi har, som salig Olav ville kjenne igjen. Vi har sluttet å blote og å holde treller, og det er ikke lenger sosialt vel ansett å reise til Europa for å plyndre klostre og voldta nonner (selv om noen sikkert vil mene at det går en rett linje fra vikingtoktene til moderne charterturer). De aller fleste tradisjonene vi har, har vi lånt fra andre.

ALLEHELGENSAFTEN
Halloween kom til Norge på slutten av forrige årtusen. Tradisjonen selv er allikevel eldgammel. Navnet halloween er en sammentrekning av all hallows evening, som helt enkelt betyr allehelgensaften. Halloween er dermed dagen for å minnes alle helgener, og i vid forstand alle døde. Det er bare å se på en kirkegård på allehelgensaften, så ser man at tradisjonen lever i beste velgående blant lek og lærd også i Norge. Forskjellen er at mens man her tradisjonelt har tent lys på gravene, har man i den keltiske tradisjonen (som amerikanerne har importert) kledd seg ut som skrømt for å markere det samme.

AKTIVE UNGER
For unge og unger i dag er halloween blitt en viktig merkedag. De gleder seg i ukevis og planlegger både fester og kostymer. Alle som bekymrer seg over passive dataunger, burde glede seg over halloween. Ungene kommer seg ut og gjør noe annet enn å sitte foran skjermen. Midt i den dystreste tiden av året samles ungene og gjør noe positivt ut av det deprimerende høstmørket. Det burde glede enhver voksen som mener verden var bedre i gamledager (som for øyeblikket er definert som 70-tallet, ifølge mine barn).

Hvis man allikevel overhodet ikke vil være med på denne nye måten å feire allehelgensdag på, så får man skru av utelampa. Ingen utelampe, ingen halloween. Og skulle noen smådjevler allikevel forville seg bort til døra under ei slukket utelampe, får man oppføre seg som en voksen.
Man kjefter ikke på forventningsfulle, lykkelige småunger.


Publisert i spalten Invitert i Eidsvoll Ullensaker Blad 25. oktober 2014.