torsdag 29. oktober 2009

Oooops, vi solgte visst barnehagen!

Litt på fire i dag, da jeg sto på butikken mellom diverse hyller middagsmat, ringte det. Det var min mann, som i tillegg til mye annet sitter i menighetsrådet. Han var nettopp blitt oppringt av en av foreldrene i barnehagen, som hadde fått mail om at menighetsrådet hadde solgt vår kjære Camilla barnehage til  kjeden Læringsverkstedet. Det var mildt sagt overraskende av flere årsaker:
 1. menighetsrådets medlemmer (bla min mann) hadde aldri hørt om noe salg til Læringsverkstedet.
 2. de ansatte hadde ikke hørt noe om noe salg til Læringsverkstedet.
 3. foreldrene hadde ikke hørt noe om noe salg til Læringsverkstedet.
 4. ingen hadde fått vite noe før kontrakten var signert
 5. kontrakten med Læringsverkstedet ble undertegnet av menighetsrådets leder tirsdag - to dager før det aller siste møtet for sittende menighetsråd.
Og som om alt dette ikke var ille nok, har menighetsrådet ved dets leder ilagt de ansatte i barnehagen munnkurv. Vi foreldre ville aldri ha fått vite om salget hadde det ikke vært for at en tredjepart i saken sendte ut en mail til foreldrene. Dermed kunne vi stille opp foran kirkekontoret på Breidablikk kl 18.45 og gi uttrykk for vår misnøye. 12 foreldre stilte opp på 45 minutters varsel. Det er nesten halve foreldregruppen, helt fantastisk.

Her er brevet vi ga til menighetsrådets medlemmer i kveld. Vi venter spent på resultatet og håper at vedtaket blir omgjort og kontrakten hevet.Hev kontrakten med Læringsverkstedet!


Hverken foreldre eller ansatte har kjent til at Eidsvoll menighetsråd har forhandlet med Læringsverkstedet om salg av Camilla barnehage. Vi fikk beskjed – ad omveier – først etter at salgskontrakten var signert.

Vi som har barn i Camilla barnehage setter barnehagen vår svært høyt. Den er et trygt sted for dem vi er aller mest glad i: Barna våre.

De siste to årene har barnehagen vært i en prosess hvor de ansatte har ønsket å løsrive seg fra Eidsvoll menighetsråd og etablere seg som en selvstendig barnehage. Det viktigste for de ansatte har vært å kunne fortsette å drive barnehagen slik det gjøres i dag, men med muligheter for utvidelse slik at barnehagen kan ta imot flere barn.

I fjor høst spurte Eidsvoll menighetsråd utvikler Yngve Bratland om å overta driften i Camilla barnehage. Siden det har Bratland søkt og fått overtatt leieavtalen (for kirkestua, hvor barnehagen holder til) med Eidsvoll kommune. Kommunen har også sagt seg villig til å stille lån for ombygging og tilbygg. Som foreldre har vi vært svært godt fornøyd med løsningen, som innebærer at vi vil beholde den barnehagen vi er glad i, samtidig som vi har en sikkerhet for at barnehagen klarer seg. Vi har vært holdt løpende orientert om prosessene og har følt oss inkludert i arbeidet med utvidelse av barnehagen

I dag, torsdag 28. oktober, fikk vi vite at et utvalg fra Eidsvoll menighetsråd har signert kontrakt med Læringsverkstedet om overtagelse av barnehagen. Dette kom som lyn fra klar himmel. Vi har trodd at avtalen med Bratland var bindende, og er svært overrasket over sakens vending. Enda mer graverende er det at hverken ansatte eller foreldre er blitt informert om at en ny aktør er inne i bildet. I henhold til barnehagens statutter skal foreldrene ta del i større avgjørelser som angår barnehagen. Denne avgjørelsen er tredd nedover hodet på oss uten at vi har fått vite noe på forhånd.

Vi mener underutvalget i menighetsrådet har fattet en avgjørelse de ikke har myndighet til, og vi krever at menighetsrådet som konstitueres i kveld, hever kontrakten med Læringsverkstedet og gir oss en garanti om at Camilla barnehage vil fortsette som før.

4 kommentarer:

 1. Som juridisk rådgiver for det avgående menighetsrådet inviterer jeg deg til å ta kontakt for å gjennomgå faktum i saken. Synspunktene dine synes dessverre å være basert på at du ikke kjenner faktum godt nok. Saken er ryddig behandlet og Bratlands tilbud (han hadde absolutt ingen avtale) medførte dessverre en betydelig økonomisk risiko for fremtidige menighetsråd. Det ville vært uansvarlig å akseptere dette.

  Gjermund Pekeberg
  advokat

  SvarSlett
 2. Kan du hevde at
  1) foreldrene var informert?
  2) de ansatte var informert?
  3) at dette har vært en ryddig prosess?

  Det er godt mulig at det ville være en god løsning å henvende seg til Læringsverkstedet. Men slik dere har opptrådt, er det svært lite fristende. Dere har behandlet oss som har barn i barnehagen, som luft, det er fullstendig respektløst. Du sier dere var redd barnehagens fremtid. Det dere har gjort nå, innebærer en langt større risiko for hva som vil skje i barnehagen.

  Det heter for øvrig et faktum, flere fakta.

  SvarSlett
 3. Ja, det har vært en ryddig prosess ut fra det mandat bl a din mann som medlem av menighetsrådet gav arbeidsutvalget. Nødvendig og tilstrekkelig informasjon har vært gitt. Kanskje du burde sjekke forholdene litt nærmere før du går høyt ut.

  Jeg er forøvrig overrasket over at du prøver å gjøre dette til en språkdebatt. Én sak består normalt av ett faktum. Selv om det kan være sammensatt....

  Diskusjon avsluttet i dette forum. Jeg inviterer deg allikevel til å gå gjennom saken på mitt kontor, siden den engasjerer deg og du har sterke meninger om andres håndtering.

  SvarSlett
 4. Hvordan den ene setningen i referatet kan tolkes som et mandat, er meg en gåte. Hvem har dere gitt informasjon når halve menighetsrådet var uvitende, de ansatte var uvitende og foreldregruppa var uvitende. Jeg spør meg hva du vet som du ikke vil fortelle. Det er ikke nok at dere har vedtatt at dette har vært en åpen prosess når all evidens tilsier det motsatte. Jeg er dessuten svært overrasket over at du opptrer som en aktør, og jeg er usikker på hvem du faktisk representerer i denne saken.

  SvarSlett